Nanotechvrij, in de media.

NieuwsArchief

 

Mijn andere
websites:

Miep Bos

 

email:
info@nanotechvrij.nl


 

In de media


Dinsdag 9 november 21.25 uur Nederland 2

VPRO en NTR:

De Nieuwe Mens komt eraan. Wereldwijd vinden er experimenten plaats om met behulp van nanotechnologie een nieuw soort medicijn te ontwikkelen, die de menselijke levensduur en levenskwaliteit kan verbeteren. De vraag is echter: wat zijn de gevolgen van deze medische nanorevolutie? En zijn er risico’s?

Persbericht: Labyrint, MIDDEN IN DE WETENSCHAP

Aflevering Onsterfelijk door nanotechnologie?


Rathenau instituut :Verslag bio-medische nanotechnologie uit 2004, nog steeds actueel.

31 maart 2009 NSM nieuws: 'Nanodeeltjes zijn gevaarlijk'.

25 mrt 2009 Agrarisch dagblad: Europarlement tegen nano- en kloonvoedsel. Het Europees Parlement is tegen voedsel met nanodeeltjes en tegen vlees of melk van gekloonde dieren.

De nieuwste Gentechvrije Zone is uit. Die gaat deze keer over nanotechnologie. Klik hier. en rol naar beneden naar het laatste nieuws.

16 augustus 2008. NRC: Nanobuisjes in producten oorzaak ontsteking.

VPRO Noorderlicht; Nanobuisjes zijn net asbest.

Trouw; Nanotechnologie / Ultrakleine deeltjes roepen levensgrote vragen op door Emiel Hakkenes.

De zonnebrandcrème van L'Oréal is tegenwoordig niet meer wit, maar doorzichtig. Dat hebben we te danken aan nanomoleculen van zinkoxide. De techniek die leidde tot doorzichtige zonnebrand kan over een tijdje ook zorgen voor een dun extra laagje op textiel waardoor vlekken er niet meer op blijven zitten. Mooie, praktische toepassingen van nanotechnologie. fragment

Telegraaf; wo 19 mrt 2008, 14:22 Superkleine lichtgevoelige schakelaar IBM

door onze redactie AMSTERDAM  -  Wetenschappers in dienst van IBM zijn er in geslaagd met behulp van nanotechnologie de kleinste lichtgevoelige schakelaar ter wereld te maken.

De Pers: Meer onderzoek nodig over nanotechnologie  

Gepubliceerd: vrijdag 1 februari 2008 14:27
Onderzoekers hebben meer kennis nodig om tot een oordeel te komen over nanotechnologie. Naar schatting zijn in Nederland minstens 140 producten verkrijgbaar waarin nanodeeltjes zitten. Maar het gevaar daarvan is niet bekend, schrijft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag aan de CDA-ministers van Volksgezondheid Ab Klink en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg.

Voedsel en Warenautoriteit; Nanodeeltjes in voedsel

01 februari 2008 - advies. Toepassingen van nanotechnologie in voedings- en verpakkingsmiddelen lijken een grote vlucht te gaan nemen. Voordat nanodeeltjes op grote schaal worden toegepast is het belangrijk om inzicht te krijgen in mogelijke nadelige gezondheidseffecten van deze toepassingen. Kennis ontbreekt over wat de gevolgen zijn van nano-afmetingen voor de toxicokinetiek en toxicodynamiek van stoffen. Met name voor de bewust geproduceerde deeltjes die niet oplosbaar of afbreekbaar zijn, is er reden tot bezorgdheid. Om de veiligheid van nanodeeltjes te kunnen beoordelen, moet kennis worden gegenereerd over fysisch-chemische eigenschappen, zoals deeltjesgrootte, vorm, oppervlakte-eigenschappen en dergelijke die van invloed kunnen zijn op de toxiciteit. Bovendien moeten hiertoe, en voor wetgeving, standaard dosismeeteenheden worden gedefinieerd.

Op blz. 95 van hun PDF staat een overzicht van voedingsmiddelen vervaardigd met nanotechnologie. (O.a. veel voedselsuplementen).

 

disclaimer